Guide: Hvordan bli kvitt forbrukslånet på 1-2-3

Langvarig og dyr forbruksgjeld kan virke tyngende på både lommebok og mental helse. En effektiv nedbetaling av gjelden kan hjelpe deg med å unngå tyngende privatøkonomiske konsekvenser. Denne artikkelen viser deg hvordan du, ved hjelp av noen enkle grep, kan bli kvitt forbrukslånet før avtalt tid.

Hvorfor er et forbrukslån dyrt i lengden?

Planen om å bare ta opp et lite lån til oppussing av hytta kan fort ende opp med å bli en gjeldspost som man ender opp med å slite med i flere år. Rentenivået er høyere på usikrede lån enn på bolig-, bil- eller MC-lån. I tillegg kommer det et opprettelsesgebyr på cirka 1000 norske kroner som bakes inn i låneprisen som et engangsbeløp. I tillegg skal man betale termingebyr hver gang man gjør et innskudd på bankens konto, noe som blir dyrt dersom lånet trekker ut i det uendelige.

Opprettelsesgebyret kan man riktignok ikke gjøre stort med da det er en ”fixed cost” som man uansett blir nødt til å betale uavhengig av hvor lang tid man bruker på nedbetalingen. Men kostnader knyttet til den effektive renten og de mange termingebyrene kan man enkelt strupe ved kjapp nedbetaling. Her får du noen tips til endringer du umiddelbart bør foreta deg.

Prioriter riktig gjeld

Gå over de faste utgiftene og trekkene du har i nettbanken din. Er det noen av dem som kan fryses eller stoppes? Enkelte banker er mer fleksible enn andre, og det finnes eksempler på norske banker som går det lille skrittet for å få kundene sine fornøyde.

Du kan trygt forklare situasjonen til boliglånsbanken din og gi beskjed om at du kommer til å betale ned lånet igjen etter at det meste av forbrukslånet har blitt betalt ned. Møt gjerne opp personlig i banken og vis at du virkelig har interesse for å finne en løsning dere begge kan tjene på.

Selg ting du ikke trenger

Uttrykket ”garasjesalg” er ikke noe som henger igjen på 80-tallet. Det er fortsatt veldig enkelt å bli kvitt ting man ikke trenger, og Finn.no er en god markedsplass for å selge overflødige materialer. Hva med TV-en i kjellerstuen eller sofabordet du egentlig aldri bruker? Tenk litt kreativt og finn måter å selg tingene dine på til en god pris.

Det å ha masse ubrukte møbler og elektroniske apparater rundt omkring i huset når du betaler ned et forbrukslån er rett og slett utrolig dumt. Ikke bare tar de fysisk plass, men de binder også opp kapital som kan brukes til gjeldsnedbetaling.

Ekstrajobb

Nye tilførte midler i månedsbudsjettet er den enkleste måten å betale ned lånet på – og helst skal dette gjøres uten å ta opp nye lån. Har du tid til å ta et ekstra vakter hos en lokal bedrift vil dette være utrolig nyttig.

Husk bare at du skal allokere samtlige inntjente kroner til gjeldsnedbetaling. Det hjelper veldig lite å tjene ekstra penger hvis de går til å kjøpe dyre middager og tobakk.

Månedlig budsjett

Hvis du ikke er allerede i gang med å føre opp inntekter og kostnader, så er det på høy tid. Først blir du nødt til å få greie på hvor mye penger du blir nødt til å betale ned på forbrukslånet hver eneste måned, og deretter setter du deg ned med penn og papir for å finne ut hvor du kan hente disse pengene fra.

Det er nesten unødvendig å nevne at dette budsjettet bør være så stramt som mulig helt til du har blitt gjeldfri. Dropp kaffen på vei til jobben eller dyre luksusferier da dette er ting du kan unne deg etter at lånet er nedbetalt. Du kan godt lese Ung.nos artikkel om hvordan man setter opp et budsjett for å spare mer penger i hverdagen. Det er først når du får ting svart på hvitt at du forstår hvor pengene dine går.